Polska kuchnia ma ładne tradycje i do dzisiaj w rejonach spożywa się stereotypowe, regionalne potrawy. Na Kaszubach są to pomiędzy innymi śledzie po kaszubsku. Ażeby je sporządzić wypada wymoczone filety śledzi pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dołączyć liście laurowe, ziele ang ., koncentrat pomidorowy. Połączyć oraz dusić kilka minut. Zdjąć z ognia oraz doliczyć ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów i przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najodpowiedniej smakują na drugi dzień, kiedy poprawnie się zmarnują i przejdą smakiem przypraw. Do przysmaków kaszubskich trzeba również węgorz wędzony. Jest potrawą przyrządzaną na Kaszubach, a metoda wędzenia przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Węgorze pochodzą z jezior Raduńskich oraz poławiane są od wieków. Drewno użytkowane do wędzenia nadaje rybie specyficzny smak.
Restaurants near Main Market Square
Kaszuby są bardzo bogate w ryby, w następstwie tego kuchnia ta tak w wielu przypadkach je użytkuje. Na przeróżne sposoby, nieraz ryby po kaszubsku podawane są taki sposób tym w tym regionie Polski. Polska kuchnia bogata jest w rozmaite, pyszne zupy. Już w polskiej historii polewki, gęste pożywne zupy spożywano na śniadanie (w formie mącznych zacierek na mleku), obiady oraz kolacje. Gospodynie korzystały ze wszystkiego co zebrały w sadzie. Jesienią i zimą gotowały zupy na bazie suchych owoców i grzybów. Dziś zazwyczaj zupy jada się do obiadu. Do najpopularniejszych należy z pewnością rosół z kury, z którego sporządzić wolno inne zupy takie jak na przykład zupę pomidorową. Do znanych lokalnych zup należy także krupki.