Kiedy myślimy o włoskim pożywieniu, natychmiastowo myślimy o pizzy oraz makaronach. Jako cudzoziemiec podróżujący we Włoszech, zawsze twierdzimy, że pizza i makaron to dania, jakich trzeba spróbować, jednak czy jest jeszcze jakieś inne danie włoskie, które należałoby polecić, by w zasadzie zrozumieć….
O co chodzi w kuchni włoskiej oraz co jada prawdziwy Włoch?
Odważnie należałoby starać się w pełni zaznajomić kuchnię włoską, nie zapominając o makaronach oraz pizze. Włochy to drobny kraj na mapie, ale jego regionalne potrawy są zróżnicowane i niesłychanie terytorialne. Inne specjały włoskie, jakie dają jaśniejsze pojęcie na temat oryginalnej i autentycznej sztuki kuchni włoskiej, powinny zawierać też liczne przybrzeżne przetwory z owoców morza.
Włoska restauracja Kraków
• Kuchnia włoska w gigantycznej mierze polega na świeżych, sezonowych produktach oraz znajduje odzwierciedlenie w znaczącym menu warzywnym „contorno”, jakie zawsze uzupełnia białko entrée w banalnym włoskim posiłku, również domowej roboty, jak i serwowanym w restauracji.
• Potrawy uniwersalnie związane z kuchnią włoską za granicą są ewolucją tych starych przygotowań regionalnych. Pozostały one przystosowane do historii przez włoskich imigrantów, którzy pod koniec wieku przywieźli ze sobą przestarzałe przepisy kulinarne stereotypowe dla ich ojczyzny i dostosowali je do nowych składników lokalnych i w odpowiedzi na „nowe” podniebienia.
Co jeszcze należałoby zapamiętać o autentycznie włoskiej kuchni?
Kuchnia włoska nie dotyczy wyłącznie czosnku i oregano. Włoska sztuka gotowania – zarówno fachowa, jak oraz domowa – to zróżnicowana, wyrafinowana i złożona forma ich dostatniej i skomplikowanej kultury.
Jakim sposobem samodzielnie przekonać się w pełni o włoskim menu?
Wielu wędrowców opiera się na przewodnikach oraz hotelowym konsjerze w wyborze restauracji, ale nie jest tajemnicą, że to pytając lokalnych mieszkańców można odnaleźć się w najlepszych punktach gastronomicznych. Jeszcze przyzwoiciej – żeby w istocie poczuć jak jada prawdziwy Włoch najprawidłowiej byłoby spróbować „wkręcić” się na prawdziwy włoski obiad, w jednej z regionalnych willi